יפוי כח מתמשך- מי יטפל בי כאשר חלילה לא אהיה בכשרות משפטית?
מסמך העברת רצון- מי יטפל בקטין/חסוי במקומי חלילה לא אהיה בכשרות משפטית?
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב 1962 קובע כי כל אדם כשר לזכויות ולחובות אלא אם נשללה ממנו כשרותו או הוגבלה ע"פ הוראות החוק או אם הוא קטין.
הורים וילדיהם הקטינים
החוק קובע כי הוריו של קטין יהיו האפוטרופסיים הטבעיים שלו ועליהם מוטלת חובה וזכות לדאוג לילדם.
החוק קובע כי על ההורים לפעול בהסכמה בעניינים הקשורים לילדם ובהעדר הסכמה, יכריע מהי טובתו של הקטין, ביהמ"ש למשפחה. בין היתר קובע החוק כי הורים אשר נפרדו רשאים לקבוע ביניהם הסדרים הנוגעים לקטין לרבות זמני השהות שלו עם כל אחד מהוריו.
חשוב לזכור! פרידה של הורים, ואף הגדרת משמורת של קטין בידי אחר מהוריו אינה שוללת או מגבילה את האפוטרופסות של ההורה השני. כל החלטה מהותית הנוגעת לקטין מצריכה הסכמת שני הוריו, בין אם הם יחד ובין אם לאו.
שלילת אפוטרופסות של הורה תעשה במקרים חריגים בלבד, בעיקר במקרים הנוגעים לפגיעה בילד או חוסר מסוגלות הורית שאינו בר תקין.
החוק אף קובע כי במקרה בו אחד ההורים הולך לעולמו, רשאי ביהמ"ש לקבוע את הקשר בין הורי ההורה המנוח לבין ילדו. גם מקרים שההורה לא נפטר רשאי ביהמ"ש להחליט בבקשה של הסבים לקשר עם הנכד. עם זאת חשוב לזכור. כל עוד לא הוגבלה אפוטרופסותו של ההורה, החוק מניח כי החלטתו של אותו הורה בנוגע לקשר של ילדו עם סביו, התקבלה על ידי ההורה בהתאם לטובתו של הילד במסגרת זכותו של ההורה לקבוע בעניינים הנוגעים לילדו.
אפוטרופוס ע"פ מינוי
ביהמ"ש רשאי למנות אפוטרופוס לקטין שהוריו נפטרו או לבגיר שכשרותו נפסלה, או שאינו יכול לדאוג לענייניו באופן זמני או קבוע. תפקיד האפוטרופוס הוא להיות אחראי על האדם החסוי שאינו מסוגל לדאוג לעניינו.
במקרה כזה, בן זוגו, קרובו או ב"כ היועמ"ש יגישו בקשה למינוי אפוטרופוס לאותו אדם. ביהמ"ש ישקול את נחיצות המינוי ויתחשב ברצונו של החסוי, בין היתר באמצעות שמיעתו והתבססות על חוות דעת רפואית בעניינו. האפוטרופסות יכולה לחול על ענייני גוף, רכוש, עניינים אישיים, או כולם יחד.
אפוטרופסות לגוף
בהתאם לסעיף 33 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב- 1962, לבית המשפט הסמכות למנות לתפקיד אפוטרופוס על גופו של אדם לצורך קבלת החלטות הנוגעות לגופו, היה ואינו מסוגל לדאוג לצרכיו.
האפוטרופוס ידאג לענייני היום יום: קורת גג, אוכל, הלבשה, פעילות חברתית, טיפול רפואי ואישי במידת הצורה ויתר הצרכים הדרושים לחסוי. האפוטרופוס יטפל בצרכים הרפואיים של החסוי לרבות בדיקות, רכישת תרופות, ומתן הסכמה לפרוצדורות רפואיות.
אפוטרופסות לרכוש
בהתאם לסעיף 33(א)(2) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, ניתן להגיש בקשה לבית המשפט למנות כאפוטרופוס על רכושו של אדם לצורך קבלת החלטות הנוגעות לניהול רכושו, הואיל ואיננו מסוגל לדאוג לצרכיו הרכושיים והכלכליים. גם כאן נדרש אישור רפואי.
האפוטרופוס ידאג לכלל העניינים הרכושיים של החסוי, ניהול חשבונות בנקים וזכויות, תשלומים וגבייה הכנסות וכדומה.
אפוטרופוס לרכוש כפוף לביקורת של האפוטרופוס הכללי ונדרש ליתן "פרטה" (הצהרת רכוש) ודוחו"ת קבועים וסדירים אודות הרכוש אותו הוא מנהל עבור החסוי, הכל בגיבוי קבלות.
חובות נאמנות ותום לב מוחלטות חלות על האפוטרופסים לגוף ולרכוש.
אפוטרופוס לדין
מינוי אפוט' לדין, בשונה ממינוי אפוטרופסות לגוף או רכוש, הוא מינוי זמני לצורך ייצוג החסוי בבית המשפט. לרוב ימונה לשם כך עורך דין. למשל פרקטיקה מקובלת היא בסכסוכי גירושין בהם בית המשפט סבור כי טובתו של קטין אינה בראש מעייניו של הוריו, הוא עשוי להורות על מינוי אפוטרופוס לדין אשר יהיה בעל סמכות להציג את עמדתו של הקטין כפי שהוא רואה אותה בפני ביהמ"ש וכן סמכויות נוספות שיטיל עליו ביהמ"ש.
למשל במקרה בו אדם מאבד את כשרותו הקוגניטיבית, ויש צורך בהמשך שימוש בחשבון הבנק. או אז עולה דרישה מהבנק לצו מינוי אפוטרופוס לרכוש, וזאת לצורך מניעה של ניצול לרעה של כספי החסוי.
במקרים של העדר הסכמה בדבר זהות האפוטרופוס, למשל בין אחים, ידרוש ביהמ"ש למשפחה לקבל תסקיר עו"ס והמלצות.
חשוב לזכור כי האפוטרופוס ע"פ מינוי של ביהמ"ש כפוף לפיקוח הדוק של האפוטרופוס הכללי ובית המשפט והוא נדרש לשמור על כספו של החסוי, על בריאותו ועל רווחתו, וכן להגיש קבלות ודו"חות לאפוטרופוס הכללי.
ייפוי כוח מתמשך
כל אחד ואחת מאיתנו יכול כיום ליתן הנחיות והוראות מי יהיה אחראי על גופו ועל רכושו ויקבל במקומו החלטות- היה ויאבד את כשרותו. זכות זו הניתנת לנו- הינה כל עוד טרם איבדנו את כשרותנו (במקרה זה יהיה הכרח לפנות לביה"מ בבקשה למינוי אפוטרופוס לגוף ו/או לרכוש.
יפוי כח מתמשך הינו מסמך אותו ממלאים באופן מקוון במשרדנו ודינו כעין "צוואה מחייים". כמו צוואה בה אנו נותנים הוראות לאחר אריכות ימינו, ביפוי כח מתמשך אנו נותנים הוראות מה ומי יעשה כאשר חלילה, אנו בחיים אך באיבוד כשרות.
ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם המצוי במצב קוגניטיבי תקין, לקבוע מראש, מי יטפל בענייניו ובאיזה אופן אם וכאשר יאבד את יכולתו לדאוג לענייניו, הוא מיופה הכוח.
האדם אשר איבד את יכולתו לדאוג לענייניו לא יכונה יותר חסוי, אלא "ממנה". הטיפול בו לאחר שאיבד את כשירותו, יעשה ע"פ הוראותיו וע"פ רצונו, כפי שבא לידי ביטוי בייפוי הכוח המתמשך. בכך למעשה מגן החוק על אותם אנשים אשר איבדו את הכשרות לדאוג לענייניהם מפני ניצול ופגיעה בהם והגבלת חירותם באופן לא נחוץ ולא מידתי. הדבר אמור במיוחד למי שמונה לו אפוטרופוס אולם הוא בעל כושר שיפוט חלקי.
יפוי הכוח המתמשך הינו מסמך מפורט ביותר אותו ממלא הממנה יחד עם עורך דין המוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי בו הוא נותן הוראות מדויקות, בכל הנוגע לרצונו כיצד יתנהל רכושו, הטיפול בו, והוראות ספציפיות הנוגעות לרווחתו, על ידי מי שהוא ממנה כמיופה כוח. המסמך אף כולל הוראות, מתי ובאילו נסיבות מעוניין הממנה, כי יפוי הכוח יכנס לתוקף.
מסמך יפוי הכוח המתמשך מופקד במשרדי האפוטרופוס הכללי ובעת כניסתו לתוקף ע"פ הוראות הממנה, נשלחת הודעה בעניין כניסתו לתוקף.
חשוב לזכור! יפויי כוח מסוג אחר עליהם חתם אדם, למשל ייפוי כוח נוטריוני לפעולות בבנק פג תוקף שעה שאדם מאבד את כשרותו הקוגניטיבית! מכאן, שלא ניתן להסתמך על אף ייפוי כוח שנחתם על ידי אדם שעה שהיה כשיר, לאחר שאיבד את כשרותו. רק ייפוי כוח מתמשך יוכל לשמש את מיופה הכוח בביצוע פעולות בעבור הממנה, ע"פ הוראותיו הברורות והמסודרות אשר הוכנו בעוד מועד, עת נחתם ייפוי הכוח.
נראה כי כניסתו של ייפוי הכוח המתמשך לתוך השיח של תכנון החיים לעת זקנה, הפכה את שארית חייהם של אלו החותמים עליו למתוכננים הרבה יותר תוך מתן תשומת לב מירבית לרצונם וכבודם.
זאת בשונה מהמצב שקדם, והוא הפיכתו של אדם מבוגר לחסוי הזקוק לאפוטרופוס.
מסמך הבעת רצון
מסמך נלווה לייפוי כח מתמשך וחשוב לא פחות הינו מסמך המכונה "הבעת רצון" החשוב במיוחד להורים גרושים אך לא רק.
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי המאפשר להורה של קטין או אפוטרופוס שהוא בן משפחה של קטין או בגיר, לציין מי יהיה האפוטרופוס שיחליף אותו חלילה ההורה/אפוט' אינו כשיר משפטית עוד אך בחיים (אין זה חלף צוואה).
מסמך הבעת רצון מתייחס למקרים בהם האפוטרופוס לא יהיה מסוגל לדאוג לאותו אדם (קטין או בגיר) אשר הוא משמש לו כאפוטרופוס, או בעת פטירתו של האפוטרופוס (על ידי מתן הוראות בצוואתו. את מסמך הבעת הרצון מפקידים לידי האפוטרופוס הכללי.
האפוטרופוס המחליף שיתמנה על ידי בית המשפט יהיה מוסמך לפעול בשם האדם תחת האפוטרופסות ,בעניינים הרכושיים או האישיים, כולם או חלקם.
אפוטרופוס לעניינים אישיים ידאג לרווחתו האישית של האדם (הקטין או הבגיר), לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים.
אפוטרופוס שימונה לעניינים רפואיים ידאג לעניינים הבריאותיים בלבד.
אפוטרופוס לענייני רכוש ידאג לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
בית המשפט ייתן עדיפות למינוי המבוקש ויורה לאפוטרופוס לפעול בהתאם להנחיות שפורטו במסמך הבעת הרצון או בצוואה של האפוטרופוס הנוכחי. אין בית המשפט מחויב באפוט' החליפי המבוקש אך יתן לו עדיפות, מאחר והכלל המנחה הוא "טובת הקטין" או "טובת החסוי"!
לאחר המינוי, האפוטרופוס המחליף יהיה כפוף לפיקוח האפוטרופוס הכללי.
לקטין יכול להתמנות אפוטרופוס מחליף שהוא אדם יחיד, או מספר אנשים. לבגיר יכול להתמנות אפוטרופוס מחליף שהוא אדם יחיד, או מספר אנשים או תאגיד אפוטרופסות.
תחולת מסמך הבעת רצון, הינה רק מקום בו האדם הממנה חי אולם אינו יכול למלא תפקידו. יפוי הכוח יפקע בעת מותו של בעל המסמך, או אז ההוראות בדבר האפוטרופוס החלופי הן ההוראות הכתובות בצוואתו.