מאת: עו"ד אורית דרור-הראל
סעיף 68(ב) לחוק הירושה, קובע כי דרך המלך להוכחת קיומה של צוואה, למעט צוואה בעל פה, היא בהגשת הצוואה המקורית.
אולם, בהתקיים נסיבות מיוחדות, תותר הוכחת קיומה של צוואה בהגשת העתק, "או באופן אחר", מקום בו אותה צוואה הושמדה בדרך שאינה מבטלת אותה, או שאי אפשר להגיש אותה מסיבה אחרת.
בהתאם לפסיקה, על המבקש להוכיח קיומה של צוואה באמצעות ראייה משנית, עליו להוכיח כי נעשה מאמץ סביר לאתר את הצוואה המקורית, ואף על פי כן הצוואה לא נמצאה (מבלי שיש צורך להצביע על האופן המדויק בו היא אבדה).
בנוסף, עליו להוכיח גם את צורתה המדויקת, תוכנה והוראותיה הענייניות ברמה גבוהה של פירוט. כאשר כל מקרה ייבחן לפי נסיבותיו. כך פסקה כבוד השופטת שפרה גליק בת"ע (ת"א) 8383-03-13 א.כ ואח' נגד נ.ח.ס ואח' (פורסם בנבו 22/4/2014).
מכאן, דרך המלך היא להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה להתיר הוכחת צוואה ע"י העתק.
היה ובית המשפט יתרשם כי התובעים כשלו מלהוכיח שקידה סבירה בחיפוש אחר המקור ולא הוכיחו קיום מקור ומשלא הוכיחו כי הצוואה הושמדה (על מנת לבטלה) – לא יקבלו את העתק הצוואה כראיה לצוואה והתביעה תידחה.
מקור הצוואה הושמד או אבד?
בית המשפט נדרש לבדוק שתי אופציות: האם המקור בוטל בדרך של השמדה או שמא המקור אבד.
האם בכלל ניתן להשמיד צוואה וכך לבטלה ? בית המשפט העליון קבע ברורות כי אחת הדרכים לבטל צוואה, כהוראת סעיף 36 לחוק הירושה הינה בדרך של השמדת הצוואה. בעמ 11116/08 פלוני נ' אלמוני, פורסם בנבו 5.7.2012.
מכאן, השמדה הינה דרך ביטול צוואה לגיטימי ולא נדרשת לכך כל דרישה צורנית או פורמאלית.
ע"א 719/97 יוסף אהרן נ' אמנון אהרוני, פ"ד נד(3) 469, 470
בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון עליהן חזרה כב' הש' גולן-תבורי בת"ע 36885-06-12 פלוני נגד פלוני ואח' (פורסם בנבו 17/8/2014), הנטל להוכיח שהמקור הושמד (ולא אבד) עובר למי שמכחיש את הצוואה. אם לא עומדים בנטל הוכחה זו אודות השמדת הצוואה- בית המשפט יתיר הוכחת הצוואה בדרך של העתק צוואה.
• אין באמור לעיל כדי להחליף יעוץ מקצועי פרטני.