מאת: עו"ד אורית דרור-הראל
סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 (להלן:"החוק") קובע כי אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; סעיף 17 לחוק דורש כי ההורים יפעלו תמיד לטובת הקטין. סעיף 19 לחוק, קובע כי בכל מקרה של מחלוקת בין ההורים (נשואים או פרודים או גרושים) בנוגע לרכוש הקטין, רשאי כל אחד מהם לפנות לבית המשפט והוא יכריע בדבר.
כיום הפתרון הפשוט הוא לפתוח חשבון בנק על שם הילד ולהפקיד שם את מתנות בר/בת המצווה. הבנקים מאפשרים לנו פתרון זה אך לא ניתן למשוך את הכספים המופקדים בחשבון עד הגיעו של הקטין לגיל 18 שנה. לתשומת לב ההורים, שיק שניתן על שם הקטין יכול להיות מופקד אך ורק בחשבון בנק שיפתח על שם הקטין.
פתרון אחר, הנמצא בשימוש על ידי רוב ההורים, ההורים מפקידים את כספי בר/ת המצווה בחשבונם של ההורים בבנק (אם זה מתאפשר ואין שיקים שנרשמו לפקודת הקטין) ושומרים בחשבון פיקדון את הכספים למענו/ה. מדובר בהחזקת כספים בנאמנות הלכה למעשה.
האם מותר למי מההורים להשתמש בכסף של הקטין?
סעיף 23 לחוק קובע כי קטין הסמוך על שולחן הוריו ויש לו הכנסות מעבודתו או מכל מקור אחר, הכנסותיו ישמשו, במידה נאותה לפי הנהוג בנסיבות דומות, לקיום משק הבית המשפחתי ולסיפוק צרכי הקטין עצמו. אולם נכסיו של הקטין לא ישמשו למטרות אלה, אלא במידה שבית המשפט אישר שההורים אינם יכולים לקיים את משק הבית המשפחתי ולספק צרכי הקטין.
מה אנו למדים? כי כספי בר/בת המצווה אמורים להיחסך לקטין לצרכיו ולמענו וההורים אינם יכולים לעשות בזה שימוש לצרכיהם.
במקרה זה נשאלת שאלה חשובה והיא: האם עלות חגיגת בר/ת המצווה עצמה ניתנת למימון מכספי הילד? התשובה חיובית כל עוד מדובר בעלויות סבירות ע"פ הנהוג והמקובל. מהו "מקובל וסביר" יכול ויקבע ביה"מ לענייני משפחה במקרה של מחלוקת בין ההורים או לדרישת הקטין ע"י מי מטעמו.
ירושת קטין: במקרים אחרים, בהם קטינים יורשים הון כל שהוא, נניח במקרה מצער בו נפטר אחד ההורים או אחד מקרובי המשפחה האחרים ומצוואה בצוואתו לקטין. במקרה זה, הכסף שירש הקטין – חייב להיות מוחזק בחשבון בעבורו ולמענו ואמור להיות בפיקוח של האפוטרופוס הכללי.
לא יכול הורה שנותר בחיים, לעשות שימוש בכסף של הקטין למשל לרכישת דירה עבור עצמו!
הדבר מהווה פגיעה בחובת הנאמנות של הורה כלפי ילדו שלו. הנכון הוא כי חלק מהדירה ירשם על שם הקטין וכך יובטחו זכויותיו.
חשבון חסכון ע"ש הילד שמי מההורים מבקש לעשות בו שימוש.במקרי גירושין רבים, נשאלת שאלה, מה קורה עם חסכונות שיועדו לילדים ע"י שני ההורים, כאשר אחד ההורים (בדר"כ במקרה של גירושין) משנה דעתו ואומר: "זה שלי".
ביה"מ לענייני משפחה דן במקרה דומה וקבע כי עשיית שימוש בכסף שיועד לילדים ע"י אחד ההורים מזכה את הקטין/קטינה בהשבת הכסף לידיו ! מאחר ומדובר במעילה בחובת הנאמנות ומשום שמדובר במתנה שהושלמה לטובת הקטין.
• אין באמור לעיל כדי להחליף יעוץ מקצועי פרטני.