מאת: עו"ד אורית דרור-הראל
כל אחד שמתחתן לא רוצה להאמין כי יתכן ויגיע היום והוא ירצה להתגרש מאהבת חייו.
רבים מאמינים כי יש לנו חירות אמיתית.
מהי חירות אמיתית בדיני משפחה? חירות אמיתית היא לעיתים אשליה.
אנו מתחתנים מרצון חופשי אך לא יכולים להתגרש מרצון חופשי. אפילו מי שנישא בנישואין אזרחיים בחו"ל ולא בנישואין דתיים, לומדים על בשרם כי הם זקוקים לטכס "גט לחומרא" בבית הדין הרבני כדי להתיר את נישואיהם במשרד הפנים.
כיום אנו לא יכולים להשתחרר מכבלי הנישואין ללא הסכמה. אנו כבולים זה לזה. אין חירות אישית. אין זכויות בסיסיות של שוויון אמת בדיני משפחה.
אם הבעל או האישה אינם מסכימים להתגרש אחד הצדדים חייב לפנות לבית הדין הרבני בתביעת גירושין ולמצוא "עילת גירושין" על מנת לשכנע את הדיינים כי יורה לבן/בת זוגנו לחייב בגט. היה ולא נתן בית הדין פס"ד המחייב בגט, נשארים הבעל או האישה- עגונים! לא יכולים להשתחרר מהנישואין וקשר הנישואין משליך על חובת מזונות אישה, חלקות רכוש, תשלום כתובה ועוד.
אף אחד לא רוצה להישאר בקשר נישואין "כלוא" כמו בכלא ללא חופשות. אנו לא רוצים להיות עגונים או מסורבי גט.
אולם, גבר אשר אישתו מעגנת אותו יכול ע"פ הדת היהודית לבקש מ-100 רבנים להינשא לאשה שניה ולהביא עימה ילדים נוספים לעולם, אם הוא בוחר בכך.
אישה שבעלה מעגן אותה- לא זוכה לזכות דומה.
אישה שבעלה מעגן אותה – לא יכולה להינשא לאחר ואסור לה כלל להיות מבחינה דתית עם גבר אחר כי אז תחשב בוגדת ותאבד זכויות לעיתים.
היה ואישה תבחר כי היא מתעלמת מ"האיסורים הדתיים" וחיה עם ידוע בציבור ומביאה עימו ילד לעולם, אותו ילד יכונה "ממזר". אותם "ממזרים" אסורים לבוא בברית הנישואין הדתיים, לא הם ולא 9 דורות אחריהם לגבי צאצאיהם. עד כה הדבר חמור בדת היהודית ואסור להם לבוא "בקהל ישראל". סנקציה חמורה ביותר ואות קלון.
בתי המשפט למשפחה מצאו פתרון יצירתי ביותר למצב של נשים/בעלים מעוגנים שאינם מקבלים גט בדמות חיוב בפיצויים. כב' השופט ארז שני, בתמ"ש 18-10 23849 חייב אישה בפיצוי בעלה בסכום של 480,000 ₪ לאחר שעיגנה 20 שנה את בעלה. החיוב נולד במסגרת תביעת נזיקין וכחלק מעקרון "תום הלב" ההוגנות וההגינות שאמורה להיות בין בני זוג.
ברם, בתי הדין הרבניים רואים בפיצויים שנפסקו בתביעות הנזיקין "פסול בגט" ואינם מקבלים את הגט שנותן הבעל לאישה בעקבות פסיקת פיצויים בטענה שהגט אינו כשר. כלומר שלא ניתן מרצון חופשי. כך ערכאה משפטית אחת מתנגחת בשנייה ופתרון לגירושין בכבוד- אין.
כך חזרנו לרצון החופשי, לחוסר בחירות האישית ולכבוד האישי.
אין האמור לעיל מחליף יעוץ משפטי אישי