מאת: עו"ד אורית דרור-הראל
רווחת הדעה כי הסכמי ממון טובים לכולם.
אולם, פעמים רבות אי חתימה על הסכם ממון עדיפה על פני חתימתו.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הינו הסכם המסדיר את היחסים הרכושיים של בני הזוג בדרך השונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג 1973 (להלן:"החוק").
הסכם ממון קובע שיתוף או הפרדה רכושית, לגבי סוגי הנכסים המפורטים בהסכם. יש הסכמים קצרים הדנים אך ורק בהפרדה רכושית לגבי זכויות ונכסים שבאו עימם הצדדים לנישואין (כלומר, רכוש לפני הנישואין) ויש הסכמים ארוכים יותר הקובעים את המשטר הרכושי בין בני זוג לאחר הנישואין ואף למקרה של פרידה וגירושין חס וחלילה. הסכמים הצופים פני פרידה או גירושין דנים בנוסף גם במזונות, עניני קטינים, פירוק שיתוף בנכסים ועוד.
במקרה בו הסכם ממון נחתם ע"י בני הזוג לפני החתונה ניתן לאשרו בפני נוטריון וכך לחסוך הגעה לערכאה משפטית לאשר את ההסכם בפני שופט. ברם, אם הסכם נערך לאחר החתונה, חובה לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי. ניתן לאשר את הסכם הממון גם בפני רשם נישואין, אך הדבר אינו מומלץ.
בתי המשפט פסקו כי לא כל הסכם בין בני זוג הינו "הסכם ממון" המצריך אשור של בית המשפט כאמור. המבחן אם הסכם שחתמו בני זוג הוא "הסכם ממון" אם לאו, היא תשובה לשאלה אם ההסכם שנחתם "צופה פני פקיעת הנישואין". אם הוא צופה זאת, זהו הסכם ממון ויש לאשרו בפני שופט כאמור.
כל שנוי של הסכם ממון בחיי הנישואין, טעון גם הוא אישור של שופט או דיין.
האישור לא יינתן אלא לאחר שנוכח הנוטריון או בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כי בני הזוג חתמו על ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו של ההסכם.
הסכם בין ידועים בציבור:
ידועים בצבור, הכוונה לזוגות שלא נישאו זה לזו אלא חיים יחדיו במשק בית משותף כמו זוגות נשואים. כלומר,הציבור רואה בהם כנשואים אף ולמרות שאין הדבר כך. לכן הם "ידועים בציבור".
הסכם זה אינו זקוק לאישור בבית המשפט או בבית הדין או בפני נוטריון. אך במרבית המקרים אמליץ לאשרו בבית המשפט או בפני נוטריון, על מנת למנוע ספקות ועל מנת שאכיפתו תהא קלה יותר, במיוחד אם יש סוגיות של נדל"ן בהסכם.
למי חשוב הסכם ממון?
כדי לענות נכונה על שאלה זו יש להבין מהם עקרונותיו של חוק יחסי ממון בין בני זוג. מדוע? כי המחוקק עמל שנים על החוק ועל התיקונים לחוק וכאשר אנו מתעתדים לשנות מהחוק יש לדעת קודם כל, מה החוק קובע ומה חשיבותו.
באופן עקרוני, החוק קובע הפרדה רכושית לגבי רכוש שכל צד הגיע עימו לנישואין ושיתוף רכושי (נדחה) בין בני הזוג לגבי רכוש שנצבר בחיי הנישואין. מתנות וירושות שמקבל מי מבני הזוג בחיי הנישואין, אינם בגדר השיתוף הרכושי.
המקרים האפורים, הם המקרים שבהם מי מהצדדים שיתף, במודע או שאינו במודע, את בן זוגו או בת זוגו ברכוש הנפרד שלו. למשל:
1. דירה שהייתה בבעלות מי מהצדדים טרם הנישואין. אך, במהלך הנישואין הצדדים גרו בדירה תקופה משמעותית. או מימנו יחדיו את המשכנתא לדירה או עשו בה שיפוץ.
2. כספי תמורת השכרת הדירה מלפני הנישואין שנכנסו ל"קופה המשותפת". קרי, לחשבון הבנק המשותף או שימש לצרכי מחייה.
3. עסק משפחתי שמי מהצדדים האדיר ופיתח בחיי הנישואין.
4. נכס נפרד אך שוויו עבר השבחה בחיי הנישואין.
5. חסכונות מלפני הנישואין אך הם נפדו והוכנסו לקופה המשותפת או שהמשיכו להפקיד בהם כספים בחיי הנישואין ויצרו "עירוב" בין רכוש נפרד לרכוש משותף.
6. חברות או עסקים בבעלות מי מהצדדים שהוקמו לפני הנישואין אך שינו שם או צורה משפטית בחיי הנישואין.
למניעת "המקרים האפורים" וסימני השאלה, עדיף וראוי לחתום על הסכם ממון. כמו כן, אדם אמיד המתחתן עם בן/בת זוג שאינו במעמדו הפיננסי מבקש להבטיח את רכושו למקרה של פרידה.
הסכמי ממון חשובים במיוחד בנישואין שניים לבני זוג, כאשר כל צד מגיע לחיי הנישואין עם ניסיון חיים, רכוש וזכויות ויש לעשות סדר כספי ומשפטי בין "שלי","שלך" ו"שלנו".
הסכם ממון, יכול בהחלט להקל על החיים גם בנישואין ראשונים. כל עוד שני הצדדים שקלו את ההסכם בכובד ראש והבינו מחד, את הויתורים ההדדיים ומאידך, את התמורה המתקבלת מנגד במסגרת ההסכם (לעומת החוק הקיים).
מתי הסכם ממון יכול לגרום לנזק?
לצערי, נוכחתי במקרים רבים בהם בעיקר נשים, חותמות בתמימותן בגילאי 20-30 על הסכמים מקפחים. הסכמים המונעים מהם זכויות בסיסיות בשם "האהבה". אותן נשים מגיעות לייעוץ בעקבות משבר, פרידה או גירושין בשנות ה-40, 50,60 לחייהן, כאשר הן נוכחות לדעת כי חתמו על הסכם ממון במסגרתו הן יוצאות מחיי הנישואין עם מעט מאד.
מהן זכויות בסיסיות שמי מהצדדים (גבר/אישה) מוותר בהסכמי ממון בנישואין ראשונים מבלי להבין לעומק? למשל ויתור על זכויות סוציאליות שייצברו בחיי הנישואין או על חסכונות או על צבירת הכנסה מעבודה. ויתור על מזונות, כאשר הצד אינו עובד וכו'.
בנות/בני ישראל היקרות/ים, כאשר בן/בת הזוג "שולפים" הסכם ממון ימים ספורים לפני החתונה, ראו הוזהרתם!
התירוץ הקבוע למצבים אלו הוא "שהמשפחה הגרעינית מכריחה" "ואם לא, לא תהיה חתונה". החיים מלמדים שמרבית הנשים, יום יומיים לפני החתונה – כאשר שמלת הכלולות מהחלומות כבר נתפרה, ההזמנות נשלחו והיא כבר רואה את החתונה בעיני רוחה – לא תעז לא לחתום על הסכם ממון שמוצג לה בדקה האחרונה.
ומה כתוב בהסכם כזה בדרך כלל?
מי שנותן לבן/בת זוגו לעתיד הסכם ממון שבוע עד יומיים לפני החתונה אינו מעוניין בהגינות. הוא מעוניין בממון. כאן ישנה הדילמה הקשה ביותר האם לחתום ו"יהיה בסדר" או לשבור את הכלים. מרבית הצעירים שמתחתנים אינם מבינים כלל על מה שהם מוותרים בהסכם. מהי קופת גמל? מהי קרן השתלמות? מהי פנסיה? מהן זכויות מעבודה? מהי הכנסה שוטפת? מניות? אופציות וכו'.
בהיותי נוטריון, לא אישרתי פעמים רבות הסכמי ממון כאשר הבנתי כי מי מהצדדים אינו מבין את ויתוריו. אין הדבר ראוי בעיני. הסכמי ממון יכולים להיות הסכמים ארוכי טווח לשנים רבות ויש לשקול בכובד ראש את החתימה עליהם.
לפעמים, בעצה משפטית ראויה, לפני שחותמים על הסכם ממון שכזה, ניתן להפוך הסכם ממון חד צדדי – להגון והוגן לשני הצדדים. זו אינה אשליה, אלא זו מציאות עובדתית ומשפטית. עורך דין האמון על תחום דיני המשפחה בעל ותק וניסיון חיים- יודע כיצד ניתן להיות יצירתי ולמצוא פתרונות שיכבדו את שני בני הזוג ולאפשר לבני זוג להתחתן בשמחה!
להלן מספר טיפים להסכם ממון לפני הנישואין:-
1. פרטו לעורך הדין את הצרכים שלכם, השאלות והספקות. אין הסכם ממון אחד הזהה למשנהו.
2. הסכם ממון לפני הנישואין חשוב לשני הצדדים. אם הוא טוב לצד אחד בלבד – אל תחתמו!
3. אל תחתמו על הסכם שאינו ברור לכם במלואו.
4. בקשו מעורך ההסכם, להסביר לכם על איזה זכויות אתם מוותרים ע"פ הדין, בחותמכם על הסכם זה ואילו זכויות אתם "מרוויחים" לעומת הדין הקיים במדינה.
5. האמונה הרווחת כי הסכם יחסי ממון צריכים לחתום רק זוגות שיש לאחר מהם רכוש – היא שגויה. הסכם ממון נכון- הוא ראוי וחיוני אך יש לנסח אותו בקפידה.
6. הסכם יחסי ממון ראוי, יכול לעשות פלאות: להביא לשוויון, להביא להגינות, הוגנות ולשקט נפשי. לייתר את "מרוץ הסמכויות" בין בית דין רבני לביה"מ למשפחה- ביום שחור, ולייתר הליכים משפטיים כואבים ומיותרים.
7. הסכם יחסי ממון יכול להיות ההסכם הפיננסי הגדול ביותר שתעשו בחייכם – תתייעצו. בסופו של יום, עם אהבה אי אפשר לקנות במכולת…
* אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
* האמור לעיל הינו הולם לנשים ולגברים כאחד ללא העדפה זו על זה ולהיפך.