מאת: עו"ד אורית דרור–הראל
הורה זקוק למינוי אפוטרופוס?
מה עושים? במה מדובר? כיצד ניתן להקל?
ההורים טיפלו בנו כשהיינו קטנים, באהבה ובחום. חלפו השנים וכעת הגיעו תור הילדים לסייע למי מההורים. בעניין זה יש לחלק את הסוגיה לשני חלקים: האם ההורה זקוק לסיוע מבחינת ניהול כספיו ורכושו או שמא זקוק לאישור לקבלת טפול רפואי ולקבלת החלטות הנוגעות לגופו. או שמא שניהם.
סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב- 1962 קובע כך: בית המשפט רשאי למנות אפוטרופוס לאדם אחר שאינו יכול, דרך קבע או דרך ארעי, לדאוג לעניניו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו;
מהו אפוטרופוס לגוף?
אדם שאינו מסוגל לדאוג לצרכיו זקוק לצד ג' שיקבל החלטות טיפוליות/רפואיות/בסיסיות עבורו ובשבילו באופן מיטבי. במרבית המקרים רופא המשפחה או עובד סוציאלי או רופא בבית החולים מבקשים מבן משפחה כי ימנה עצמו כאפוטרופוס לגוף ההורה על מנת שיוכל לחתום על הטפסים בשמו ועבורו לשם מתן טפול רפואי להורה. לשם כך יש להגיש בקשה למנוי אפוטרופוס לגוף לבית המשפט לעניני משפחה. איך וכיצד? בהמשך.
למי שבית המשפט ממנה כאפוטרופוס לגוף יש חובות מרובות של יושר, הגינות, נאמנות ומתן טיפול מיטבי לחולה. קיים פיקוח של האפוטרופוס הכללי במדינת ישראל על מי שמתמנה וכמובן פיקוח של בת המשפט.
מהו אפוטרופוס לרכוש?
אפוטרופוס לרכוש אחראי לנהל עבור החולה את כספיו ורכושו בהגינות, יושרה ונאמנות. הוא יכול לחתום עבורו ובשמו על כל צורך פיננסי, כלפי בנקים, מוסדות פיננסיים וכדומה. הוא אינו יכול לעשות ברכוש החולה כברכושו הוא ויש עליו חובות רבות ע"פ התקנות והוראות כיצד עליו לנהל את כספי החולה עבור החולה ולמענו. על האפוטרופוס להגיש דווח (פרטה) לאפוטרופוס הכללי במדינת ישראל.
היה ולחולה יש חשבון בנק משותף עם אחר. מומלץ בחום להפריד את החשבונות לפני מנוי האפוטרופוס לחולה.
מי יכול להגיש בקשה שכזו?
בקשה למינוי אפוטרופוס לאדם יכול שתוגש בידי בן זוגו או קרובו או בידי היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו. יכולים להתמנות יותר מאפוטרופוס אחד – במשותף.
בית המשפט ימנה כאפוטרופוס רק מי שנתן הסכמתו למינוי.
כיצד מגישים בקשה למנוי אפוטרופוס?
יש להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לגוף או לרכוש או לשניהם ולצרף לה תצהיר המאמת את העובדות הכלולות בבקשה.
יש לשלם אגרה בגין הגשת הבקשה לבית המשפט לטובת המדינה.
יש לצרף אישור מאת רופא מוסמך (בדרך כלל פסיכו-גריאטר) כי ההורה זקוק למנוי אפוטרופוס לרכוש או לגוף או לשניהם עם הסבר מדוע הוא זקוק וכן את הדחיפות לכך והאם כשיר ההורה להביע דעתו בעניין כלפי בית המשפט או להתייצב לדיון בעניינו.
יש לצרף אישור עובד/ת סוציאלי אודות ההיזקקות למינוי אפוטרופוס ומידת הדחיפות – במידה ויש אישור שכזה.
יש לצרף כתב הסכמה של המבקש את המינוי כי הוא מסכים להתמנות וכן כתב הסכמה מאת בני המשפחה הקרובים למינוי של האדם המבקש. היה ואין הסכמה של מי מבני המשפחה הקרובים למינוי האדם המבקש את המינוי- יתקיים דיון לבחירת האדם המיטבי לטפול בהורה. יתבקש תסקיר סעד מהרשות בה מתגורר ההורה.
בית המשפט ימנה לאפוטרופוס מי שנראה לו בנסיבות העניין מתאים ביותר לטובת ההורה. לאפוטרופוס חובות רבות ולכן מומלץ לקבל יעוץ משפטי טרם הגשת הבקשה.
• אין באמור לעיל כדי להחליף יעוץ מקצועי פרטני.