מאת: עו"ד אורית דרור-הראל
בחיי הנישואין או בחיי הזוגיות (במקרה של זוגות שלא נישאו ומוכרים כידועים בציבור)
נצברות זכויות על שם מי מבני הזוג.
בסקירה זו נעסוק בזכויות פנסיוניות. הכוונה: זכויות בקופות גמל, קרן השתלמות, זכויות פנסיוניות, ביטוחי חיים/מנהלים. זכויות ממקום העבודה כגון צבירות של תגמולים או פיצויים
(להלן: "הקופה/הקופות/הזכויות הסוציאליות").
בעת הפרידה או בעת המוגדר בין בני הזוג כמועד לאיזון הזכויות (להלן: "מועד הקרע") יש לבחון מהן הקופות הנזילות מבחינה כספית ואלו אינן נזילות. לגבי הקופות הנזילות יש להורות על חלוקתן באופן מיידי. את החישוב כמה מגיע לכל אחד מהצדדים מהסכום הצבור והנזיל קובע בדר"כ אקטואר.
לגבי הזכויות שאינן נזילות, חל חוק חלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע"ד-2014 הקובע כי יש זכות לכל אחד מבני הזוג לבצע פיצול בפועל של כל קופה ע"ש אחד מבני הזוג והפיכתה לשתי קופות. קופה לכל בן זוג פרוד. כלומר, אם לבעל יש קופה ב"מבטחים" למשל, לאחר הפירוד יהיו 2 קופות במבטחים: האחת ע"ש האישה ואחת ע"ש האיש, כאשר בכל קופה יהיה מחצית הסכום הצבור נכון למועד הקרע בניכוי עמלה/מס בגין החלוקה והצורך האקטוארי.
הפיצול של הקופה אינו בשליטת אחד מבני הזוג אלא מבוצע על ידי הקופה בלבד בהתאם לפס"ד של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
החוק מטיל על הצבא/המדינה/קרנות הפנסיה/חברות הביטוח את החובה לשלם ישירות לבן הזוג הבלתי רשום את חלקו בפנסיה בניכוי המס/עמלה בגין הצורך בפיצול הקופה.
החוק חל גם על ידועים בציבור.
החוק מחלק את הקופות הלא נזילות למספר קטגוריות:
פנסיה צוברת = הכוונה לקופות הצוברות כספים. בפועל, מדובר בקופות הגמל והביטוחים החדשים.
פנסיה תקציבית = הכוונה לצבירת זכויות. קופות אותן יש ליחידי סגולה כגון לעובדי מדינה ותיקים, משרתי קבע וכדומה
מתגרש שעדיין עובד.
מתגרש שכבר יצא לפנסיה.
זוג שצבר בזכויות סוציאליות לא נזילות מעל מליון וחצי או פחות ממיליון וחצי. בנקודה זו יש סוגיית מיסוי שלא ניתן להקל בה ראש. חלוקת כספים שנחסכו עד מליון וחצי ₪ אינה ממוסה. מעל יש מיסוי. כל אחד צריך לעשות בדיקת התאמה וחישוב כדאיות.
יש חלוקה בין פיצוים לתגמולים ועוד.
הקופות עצמן "גוזרות קופון" של אחוז מסוים של הפחתה מהקצבה אותה יקבל כל צד לאחר הפיצול של הקופה לשתי קופות, בהשוואה לסכום הקצבה שהיה משולם ללא פיצול.
בעיה נוספת שיש להיות מודעים לה היא בעיית החיתום. בן הזוג אשר זכה לקבל קופה חדשה על שמו (שפוצלה מהקופה של בן הזוג) מקבל אותה נקייה מהיבטי חיתום ללא היבט ביטוחי ועליו לעבור חיתום חדש על פי תנאיו.
כלומר, הפיצול אינו ממשיך לפי התנאים שהיו בקופה הוותיקה של בן הזוג. לעיתים, מדובר בהפסד משמעותי ביותר של זכויות ללא קשר למיסוי.
מדוע החוק כן חשוב? ולמי הוא חשוב?
החוק נותן לנו פתרון של חלוקה טכנית של קופות שלא היה באפשרותנו לחלק עד היום.
החוק מאפשר לנו חירות. חלוקה נקייה של זכויות לא נזילות ללא תלות ישירה בין הגרוש לגרושה ולהפך. הקופות אחראיות על העניין.
החוק מבטיח לנו חלוקה של קצבה צוברת זכויות שעד כה הייתה בלתי אפשרית כמעט ותלויה לחלוטין בבן זוג שממנו התגרשנו.
החוק מאפשר לנו בפנסיה צוברת זכויות להוסיף את האישה/האיש הגרוש כשאיר. פתרון שלא היה קיים עד כה. סוגייה חשובה ביותר למשל כאשר נכנסת אישה חדשה לחיי הגרוש או ידועה בצבור.
החוק קבע כללים של שליטה וניהול משותף של הגרוש בקופה וניתק את היכולת של האחד לשלוט באופן מוחלט בכספים של השני.